Els assistents de veu són assistents virtuals que ens permeten interactuar amb la tecnologia utilitzant la nostra veu i el nostre llenguatge, en lloc d’interfícies visuals. Això ens permet alliberar les mans i la mirada i demanar a l’assistent que ens ofereixi informació, reprodueixi una cançó o ens faci una gestió mentre nosaltres fem una altra cosa.

Alguns exemples d’assistents de veu són Siri d’Apple, Alexa d’Amazon, Google Assistant de Google, Aura de Telefónica o Cortana de Microsoft. Aquests assistents ja es poden trobar integrats a diferents tipus d’aparells, com per exemple, telèfons mòbils, tauletes, cotxes o altaveus intel·ligents (com els Amazon Echo, els Google Home, Movistar Home o el HomePod d’Apple).

Alexa és un assistent virtual desenvolupat per Amazon.

Té la capacitat d’interactuar a través de la veu, reproduir música, crear llistes de tasques, establir alarmes i proveir informació en temps real del clima, trànsit i notícies, entre d’altres.

Alexa pot, també, controlar diversos dispositius intel·ligents prenent el paper de sistema d’automatització de la llar (domòtica). Els usuaris poden estendre les habilitats d’Alexa instal·lant “skills” que s’assemblen a “apps”.

Des de l’App d’Alexa o a la tenda d’Skills d’Amazon pots activar noves funcions.

En l’aplicació tria, del menú, l’opció Skills. Des d’allí cerca les skills que t’interessin:

a) Institut Aranés
b) Qué vòi díder [ke vòi díde]

Tria Activar skill.

L’skill ofereix informació i pràctica de l’aranès

Pots sol·licitar informació de centres de formació, cursos, obtenció de certificats, exàmens, llocs per practicar o grups de conversa, però també informació de personatges il·lustres o practicar el vocabulari per mitjà de jocs interactius.

Tot això utilitzant, només, la veu, i per mitjà de diàlegs interactius i, per a facilitar-te la feina, si vols, t’enviarà la informació sol·licitada al teu email per a que ho puguis consultar amb tranquil·litat.

Alguns exemples d’allò que pots demanar a l’Alexa…

 • ¿Hay algún curso en Barcelona?
 • ¿Cuánto me va a costar?
 • ¿Dónde puedo practicar en Vielha?
 • ¿Qué escuelas hay en Lleida?
 • ¿Cuándo son los exámenes?
 • ¿Me dáis algún certificado oficial?
 • ¿Quién fue Mossen Condó?
 • Dime una adivinanza
 • Dime algo en aranés

Per limitacions en la certificació d’skills, algunes parts de la conversa són en castellà i d’altres en aranès, pel que et suggerim que comencis parlant en castellà i ja se t’invitarà a parlar en aranès segons el contexte. El primer trimestre de 2020 l’skill funcionarà íntegrament en aranès.

Actualment l’skill ofereix informació de:

 • Alexa AranèsDates i convocatòries d’exàmens arreu del territori
 • Informació per l’obtenció de certificats
 • Centres i escoles d’idiomes on aprendre l’aranès
 • Locals on practicar l’aranès (cafès, restaurants, grups…)
 • Preu dels cursos
 • Cursos disponibles segons el nivell i zona geogràfica
 • Informació sobre personatges il·lustres o significatius
 • Endevinalles, enigmes i jocs de vocabulari

Cap a on anem?

Estem treballant per a que l’skill d’Alexa pugui ajudar a resoldre dubtes de gramàtica, ortografia i vocabulari, així com oferir informació relacionada amb la cultura, les tradicions i els llocs d’interès de l’Aran.

Si tens qualsevol idea o suggeriment posa’t en contacte amb nosaltres!

Qüestions tècniques i de certificació… ens limiten!

Amazon es pren molt seriosament la seguretat, la privadesa i la qualitat de les skills que posa a disposició del públic, com ha de ser!

Per això, no només valida que les skills funcionin correctament i respectin la privadesa de l’usuari, sinó que analitza el contingut dels diàlegs i la seva coherència, inclosa l’ortografia i la gramàtica. L’occità-aranès no és una llengua suportada oficialment per Amazon, d’aquí que l’skill de l’Institut Aranés funcioni, de moment, només parcialment en aranès. A poc a poc estem afegint nous continguts de manera que puguin ser validats per Amazon com a contingut íntegre, lícit i seriós, però això és lent. D’aquí a que alguns diàlegs són, sí o sí, en castellà, de moment.

L’skill està regulada per la política de privadesa.

De forma simplificada posar de manifest que l’usuari sempre té el control sobre allò que comparteix a través de l’skill.

Els permisos que es sol·liciten és la ubicació i l’adreça de correu electrònic. Aquests dos permisos permeten:

 • Simplificar els diàlegs quan es demana on practicar l’idioma, on trobar centres o qualsevol altra petició que implica conèixer la ubicació de l’usuari, sense necessitat que aquest indiqui el lloc (o, en tot cas, podent-lo indicar si vol informació d’un indret on no es troba).
 • Permetre la recepció per email de les dates d’exàmens, adreces postals i telèfons dels centres, acadèmies, escoles i altres elements per tal que l’usuari no hagi d’anotar-los “al moment”.

Per a més informació us suggerim consultar la Política de Privadesa que teniu disponible en tot moment.

Activa ara l'skill pel teu dispositiu d'Alexa

Prem el botó següent per accedir a Amazon o, si ho prefereixes, activa l’skill des de l’App d’Alexa en el teu mòbil o tableta.